De naam Frozen Shoulder zegt het eigenlijk al: de beweging op de schouder wordt erg stijf, beperkt en pijnlijk, waarbij de schouder effectief bevriest.
Gewone bewegingen zoals in je achterzak reiken, of je beha opdoen, kunnen onmogelijk worden. Naarmate de stijfheid inzakt, wordt het steeds moeilijker en pijnlijker om de arm te bewegen.
De klachten beginnen vaak met een pijnlijke en stijve schouder. Plotseling kan er een hevige pijn in de schouder optreden, waardoor je je arm niet of nauwelijks kunt bewegen.
Er zijn verschillende theorieën over wat de frozen shoulder veroorzaakt, hoewel mensen met eerdere schouderblessures en diabetici meer risico lopen. De frozen shoulder is meestal de niet-dominante kant (bijv. De linkerschouder voor rechtshandige mensen). De aandoening treft ongeveer 3% van de bevolking, meestal tussen de 40 en 65 jaar oud . Vrouwen worden meer getroffen dan mannen.
1. De bevriezingsfase
Dit is het meest pijnlijke deel - vaak echt pijnlijk. Beweging van de arm in bepaalde richtingen veroorzaakt pijn in de schouder, die 's nachts erger lijkt te worden. Liggen op de aangedane arm wordt moeilijk, zo niet onmogelijk, en kan je slaap verstoren.
Meestal duurt de bevriezingsfase 2-9 maanden.
2. De bevroren fase
Tijdens de bevroren fase zal beweging van de arm in bepaalde richtingen niet mogelijk zijn (of als het mogelijk is, zal het niet erg ver gaan). De armen naar buiten draaien is vaak het moeilijkst, hoewel alle bewegingen van de arm kunnen worden beïnvloed. Het goede nieuws is dat de pijn waarschijnlijk weg zal gaan of op zijn minst dramatisch afneemt.
De bevroren fase duurt meestal 4-12 maanden.
3. De ontdooifase
Uiteindelijk zal het probleem waarschijnlijk vanzelf verdwijnen en zal het volledige bewegingsbereik waarschijnlijk terugkeren, pijnvrij. Het ontdooien kan echter geleidelijk gebeuren en het kan lang duren voordat de volledige beweging is hersteld.
De ontdooifase kan tussen de 1 en 4 jaar duren tot bijna-normale beweging wordt geretourneerd.
De behandeling van een Frozen Shoulder is een langdurig traject en is gericht op pijnverlichting, massages, en oefeningen.
Veelal wordt daarbij een lokale steroïde-injectie gegeven voor pijnstilling. Deze injectie zorgt inderdaad voor pijnstilling maar tast tegelijkertijd het omliggend weefsel aan.
MdR Sportmassage is specifiek geschoold om de klachten (mede) te behandelen door middel van een op maat gemaakte behandelplan de klachten gedurende de 3 fasen. Eventueel samen met behandelingen door de fysiotherapeut.
*Tekst: Bron: Dave Wheeler
www.dwsportsmassage.com/blog
MdR Sportmassage
Doornikstraat 20
5224 VV 's-Hertogenbosch
Tel: +31-(0)6-16086450
E: info@mdr-sportmassage.nl
KvK: 65893719